Etusivu KeitaMeOlemme Koirat Uutiset Kasvatus Galleria Yhteystiedot

Bombix Moren Lumen Mundi

FI & LV MVA LVV-09 AGI1 LTE +172pFI & LV MVA LVV-09 AGI1 Vuoden Agilitysilkki 2009 & 2010, LTE +172p
VIRALLINEN NIMI: Bombix Moren Lumen Mundi KUTSUMANIMI: Taimi
ROTU: Silkkiterrieri SUKUPUOLI: Narttu
SYNTYMÄAIKA: 26.11.2005 REKISTERINUMERO: FIN12313/06
OMISTAJA: Saana & Tarja Telkkälä LISÄÄ.. KoiraNet, Galleria


Taimin näyttelyarvostelut


Taimi, koira joka on omasta mielestään ehdoton päällikkö - silkkiä sylimussukaksi ja täysin seurakoiramaiseksi luonnehtiva ei varmasti ole tavannut meidän Taimia. Kieltämättä neiti ehkä on keskiverto silkkinarttua kovempi tapaus, ja ihan hyvä ettei jokainen, eikä edes joka toinen pikku silkki omaa Taimin egoa.

Periaatteessa Taimi on hyvin helppo koira : se tulee kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen(tunkee mm. väkisin syliin), se kestää lapsien ehkä hieman kovakouraisemmat otteet ja sietää oikeastaan mitä vain - kunhan ihmisellä on niin sanotusti hyvät mielessä. Ja sitten tullaankin kohtaan mutta ; sen heikkous on vieraat koirat lenkillä. Jos joku tuntematon nelijalkainen erehtyy tulemaan yllättäen lähelle neidin ollessa hihnan päässä, riski saada hammasta on erittäin suuri. Kyseisessä tilanteessa ei ole mitään merkitystä, onko vastapuoli 6 ja 60 kg, sillä pari metriä joka suuntaanhan kuuluu vain ja ainoastaan Taimille - ainakin hänen mielestään.

Kuten saatoitte päätellä, niin remmilenkeillä ohitustilanteet ovat siis pahoja tälle neidille. Onni on, ettei koira ole 20kg painavampi, silloin kanssaulkoilijoiden huvittuneet katseet saattaisivat vaihtua kategoriaan "jos katse voisi tappaa". Kaikesta tästä uhittelusta huolimatta, uskokaa tai älkää, käymme paljon muiden koirien kanssa lenkkeilemässä hihnassa ja ilman, ja koirapuistossakin voidaan olla kunhan joku ei hännystä jatkuvasti nenä neidin takalistossa kiinni. Tosipaikan tullen Taimi ei kuitenkaan valitettavasti ole se joka luovuttaa, ja tästä voisi pitää ikävänä todisteena sitä, kuinka pahat välit Taimilla on esimerkiksi Tuiskuun (löytyypi koirat osiosta), tai allekirjoittaneen siskon 10 vuotiaaseen silkkirouva Sagaan. Kyräily on uskomatonta, eikä edes tahdikas juoksulenkki koirien kanssa yhtä aikaa riitä pitämään vihanpitoa loitolla. No, näillä mennään ja aina ei voi voittaa - onneksi näiden koirien ei ole pakollista tulla keskenään toimeen, vaikka kyllähän se toki välillä helpottaisi asioita kummasti.

Yksi asia, mistä Taimi pitää pääsääntöisesti kovin paljon, on pienet pennut( ja kissat). Sillä on itsellään ollut yksi neljän pennun pentue, jonka se hoiti erinomaisen emonvaistoin.

Taimi on myöskin saanut kunnian (tai joutunut, riippuen keneltä kysytään) kokeilla kaikkea mitä omistaja on ikinä mieleensä saanut. Eniten sen kanssa on treenattu agilitya vuodesta 2006 säännöllisen epäsäännöllisesti, joskin välissä on pidetty pidempiä, jopa vuoden taukoja erinäisten yhteistyöongelmien vuoksi - jossain kohti oma olemukseni muuttui niin kireäksi ja jännittyneeksi, että Taimi alkoi ottamaan minusta hirmuisesti painetta eikä suorituksista tullut mitään kun koira varoi allekirjoittanutta, ja tilanteeseen ei saatu ratkaisua. Tämän johdosta Taimi treenasi lainaohjaajan kanssa vuoden 2011, ja parivaljakko kävi kisaamassakin. Monien sattumusten summan kautta ak. päätyi takaisin kisakentille tammikuussa 2012, eikä tuolla Lempäälässä nähtyjen ratojen perusteella tarvinnut katua päätöstään - koko homma oli kuin uudesti syntynyttä, aivan kuin mitään ongelmaa ei koskaan olisi ollutkaan - tästä on siis hyvä jatkaa.

Agilityn lisäksi kokeilussa on ollut verijälki aktivointimuotona, toko epävirallisten kisojen merkeissä (ak:lla on aina hyviä tekosyitä miksei niihin virallisiin voi lähteä ;) ), ja näyttelyissäkin on käyty. Lisäksi Taimi on käynyt rodulle poikkeuksellisesti luonnetestissä saavuttaen aika mojovat +172 pistettä ja laukausvarma tuloksen.


Tiivistettynä Taimi on hyvin aktiivinen, itsevarma ja ehkä keskiverto terrieriä miellyttämishaluisempi tapaus. Vaistot ja vietitkin on tallessa, nimittäin alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisesti Taimi lahtaisi mielellään kaikkea pientä joka vipeltää. Ilkeä omistaja vain ei tahdo neidin antaa tätä taipumusta toteuttaa, vaan pelastaa joka ikisen pienen nelijalkaisen kytkemällä koiran ennen kuin se kerkeää apajille - oli kyseessä sammakko tai hiiri, kaikki käy.

Saana & Tarja Telkkälä
Jyväskylä, Finland
kennel@telquessir.net

Webdesign 2012 by Mia Kataja | Kultsu.net