Etusivu KeitaMeOlemme Koirat Uutiset Kasvatus Galleria Yhteystiedot

Keitä me olemmekaan?

Hieman meistä...
Olemme Tarja ja Saana(kuvassa) Telkkälä, äiti ja tytär Jyväskylästä. Yhteisenä harrastuksenamme on silkkien kasvatus ja näyttelyissä käynti - lisäksi Saana harrastaa agilitya.
Silkki on perheessämme kohtalaisen tuore rotu. Ensikosketus rotuun syntyi, kun Tarjan sisar hankki ensimmäisen silkkinsä 1997. Kyseinen koira teki pennut vuonna 2001, ja Saana alkoi näyttelyttämään satunnaisesti pentueen yhtä narttua.
Ensimmäinen ajatus silkeistä oli se, ettei meille ikinä tule tuollaista (-95 syntynyt Viivi oli niin aktiivinen, että kävi välillä jo voimille jatkuva lelujen heitto ja tekeminen, heh), mutta kuinkas kävikään... Elettiin vuotta 2004 kun Manta saapui ihan vain "viikonloppuhoitoon". Se oli juuri palautunut kasvattajalleen sijoituskodista, ja kuinka ollakaan, neiti aika oletetusti jäi meille. Manta teki 2005 kasvattajalleen sijoituspentueen, joka tosin kasvoi meillä ; tästä kotiin jäi Taimi, ja harrastaminen vasta pääsikin vauhtiin.

Ennen silkkejä taloudessa oli asustellut vuodesta 2001 kiinanharjakoira Vili, joka oli Saanan ensimmäinen ikioma koira, jonka kanssa on koettu kaikki ensimmäiset onnistumiset, päiden yhteen hakkaamiset, ilot ja surut. Ennen Viliä talossa on asustellut saksanpaimenkoiria, ennen ja jälkeen Saanan syntymän.

Mantan kautta into rotuun kasvoi. Saana opetteli trimmauksen salat ja alkoi trimmata myös muiden silkkejä - lopulta myös muita rotuja. Ajatus kasvatuksesta syttyi kun kuva omasta ihannesilkistä alkoi hahmottua, ja 2007 syntyi ensimmäinen oma pentueemme (joka tosin rekisteröitiin Mantan kasvattajan kennelnimelle, kun meillä ei vielä silloin omaa ollut).


Meidän mielipiteemme rodun suhteen...
Silkkiterriereissä esiintyy virheitä siinä missä muissakin roduissa, esimerkiksi riittämätöntä temperamenttia, köyryt/notkot/pehmeät selät, runsaat hammaspuutokset (jopa kaikkien premolaarien/molaarien puutoksia löytyy), suuret ja haja-asentoiset korvat, pyöreät silmät, puutteellinen pigmentointi, puutteelliset kulmaukset ja tehottomat/rungon alle jäävät liikeradat.

Koirien joita käytetään Tel Quessir kasvatukseen, on oltava ehdottomasti hyvän tempperamentin omaavia itsetietoisia terriereitä. Silkin ei kuulu olla sohvakoriste joka näyttää vain nätiltä vailla sen kummempaa tarkoitusta, saatika sitten perhettä terrorisoiva pikkupaholainen, ujo, pelokas, omistajastaan täysin riippuvainen ja vain korttelin kerran päivässä kiertävä sylikoira.
Tästä saattoikin vetää johtopäätöksen, että meidän ajatusmaailmassamme silkin tulee olla aktiivinen, itsevarma, miellyttämisenhaluinen ja tasapainoinen. Pienestä ja kompaktista koostaan huolimatta silkki on, ja sen tuleekin olla, terrieri - se vaatii koulutuksen siinä missä isommatkin kaverit, vai kuka haluaa elää sohvaa ja sänkyä hallitsevan pikkupirun käskyläisenä?
Hyvä silkki on ns. varma tapaus - se ei reagoi koviin ääniin tai vieraisiin paikkoihin peläten, vaan juna-asemilla ja kauppakeskuksissakin kuljetaan häntä pystyssä uteliaana - yksinkertaisesti sen maailma ei saa heittää kuperkeikkaa, vaan käytöksen on oltava sellaista, kuin normaalisti sosiaalistetulta koiralta voi hyvillä mielin odottaa.
Ihanne silkki sopii hyvin harrastuskaveriksi, ja suosittelemmekin kasvatinomistajia ja rodun jo omistavia kokeilemaan mieluisiaan lajeja - kilpailemaan ei tarvitse tähdätä, mutta moni yllättyy siitä, miten monipuolinen pikkukoira silkki oikeasti onkaan!


Rodun terveys...
Silkkiterriereillä ei ole tutkimuspakkoa minkään terveyden osa-alueen suhteen koiria jalostukseen käytettäessä, mutta valveutuneet kasvattajat tutkituttavat jalostuskoiransa tänä päivänä ainakin silmien osalta, sillä siltä alueelta ongelmia on löytynyt - vaikka silkki on ehkä "alkukantaisuutensa" ansiosta säilynyt jopa keskivertoa terveempänä muilta osin, on riesana meidän rodussamme silmien harmaakaihi.

Tilastoja silmien suhteen
TUTKITTUJA 2008: 21 kpl, joista terveitä 21, sairaita 0. TODETUT SAIRAUDET: - - - - -
TUTKITTUJA 2009: 34 kpl, joista terveitä 31, sairaita 3. TODETUT SAIRAUDET: Katarakta x 3
TUTKITTUJA 2010: 57 kpl, joista terveitä 51, sairaita 6. TODETUT SAIRAUDET: Katarakta x 4, lasiaisen rappeuma x 2
TUTKITTUJA 2011: 42 kpl, joista terveitä 39, sairaita 3. TODETUT SAIRAUDET: Katarakta x 1, coloboma x 1, lasiaisen rappeuma x 1
TUTKITTUJA 2012: 40 kpl, joista terveitä 36, sairaita 3, epäilyttäviä 1. TODETUT SAIRAUDET: Katarakta x 1, PRA x 1, coloboma x 1, PRA epäilyttävä x 1
TUTKITTUJA 2013: 39 kpl, joista terveitä 34, sairaita 4, epäilyttäviä 1. TODETUT SAIRAUDET: Katarakta x 3, Distiachis x 1, lasiaisen rappeuma epäilyttävä x 1
TUTKITTUJA 2014: 49 kpl, joista terveitä 43, sairaita 5, epäilyttäviä 1. TODETUT SAIRAUDET: Katarakta x 2, PRA x 1, puutteellinen kyynelkanavan aukko x 1, PHTVL/PHPV x 1, muu verkkokalvon sairaus epäilyttäväTel Quessir pennut...
...lähtevät uusiin koteihinsa hyvät eväät elämäänsä saaneina. Pennut on madotettu useasti, ja ne ovat käyneet läpi eläinlääkärin tarkastuksen, josta jokainen pentu saa mukaansa kirjallisen todistuksen. Ne ovat eläneet ihmisten keskellä kodin keskeisellä paikalla, olohuoneessa ja pikkuhiljaa laajentaneet elintilaansa siitä laajemmalle.
Pennut on tottakai myös sirutettu, sekä rekisteröity Suomen kennelliittoon. Pentueiden vanhemmat on silmien osalta terveiksi tutkittu, eikä näissä koirissa saa olla mitään muutakaan normaalista poikkeavaa todettuna. Jokainen jalostukseen käytettävä yksilö edustaa myös luonteensa puolesta näkemystämme oikeanlaisesta silkkiterrieristä.
Konkreettisena asiana meiltä lähtevillä pennuilla on pakattu omaan reppuunsa tuttua ruokaa alkutaipaleelle, kirjalliset ja kattavat, kuvien kera rustatut hoito-ohjeet jossa käydään läpi kaikki ruokinnasta turkinhoitoon, kynsienleikkauksesta tapakasvatukseen. Jokainen pentu saa myös mukaansa repullisen kaikkea hyödyllistä mitä on mukava sitten kotona penkoa :-)
Lisäksi pentujen kansiossa seuraa rekisteripaperit ja eläinlääkärintodistus, ja kasvattajan tuki niin pienessä kuin isossakin asiassa.

Kasvatuksemme tärkeä osa on myös sijoituskoirat, joita joka pentueesta jätämme vähintään yhden. Koiramäärä kodeissamme on rajallinen, joten näillekin pennuille on aina rakastavat ja yhteistyöstä innostuneet kodit tarpeen.

Jokaisesta meiltä lähtevästä pennusta tehdään kauppa- tai sijoitussopimukset kennelliiton lomakkeita käyttäen.

Ota yhteyttä meihin, oli kyse mistä tahansa ; jos sijoituskoira olisi sinulle mieluisa vaihtoehto, olet kiinnostunut kuulemaan lisää meistä, kotona olevista koiristamme, tulevaisuuden suunnitelmista tai mistä tahansa! Vastaamme mielellämme.
Saana & Tarja Telkkälä
Jyväskylä, Finland
kennel@telquessir.net

Webdesign 2012 by Mia Kataja | Kultsu.net