Etusivu KeitaMeOlemme Koirat Uutiset Kasvatus Galleria Yhteystiedot

Bombix Moren Dies Natalis

FI MVAFI MVA
VIRALLINEN NIMI: Bombix Moren Dies Natalis KUTSUMANIMI: Manta
ROTU: Silkkiterrieri SUKUPUOLI: Narttu
SYNTYMÄAIKA: 22.07.2003 REKISTERINUMERO: FIN37951/03
OMISTAJA: Saana & Tarja Telkkälä LISÄÄ.. KoiraNet, Galleria


Mantan näyttelyarvostelut


Manta on rouvakoira joka viettäisi vaikka koko elämänsä sohvannurkassa ihmisten vieressä tv:tä katsellen, jos se saisi itse päättää.

Manta on se ”the silkki” josta kaikki sai alkunsa. Neiti muutti meille vuoden ikäisenä, ja teki parivuotiaana sijoituspentueen kasvattajalleen (josta meille jäi kotiin pentueen hoitopalkaksi Taimi). Tämän jälkeen muori olikin kokonaan meidän, ja näin ollen Manta on saanut kunnian toimia Tel Quessir silkkien kantanarttuna.

Manta itsessään on ulkomuodollisesti hyvin perussilkki, takakorkea mutta muutoin siisti paketti – sen sijaan Mantan jälkeläisnäyttö onkin ollut verrattain vahvaa joka suunnasta tarkastellen, ja oikeastaan parempaa jalostunarttua en olisi uskaltanut edes toivoa.

Nuorempana Mantan kanssa on harrastettu agilitya nuorten neitien innolla. Epävirallisiin kilpailuihin asti tie vei, mutta vaikka Manta oli teknisesti vahva suorittaja, ei agility ollut sille SE juttu, ja jatkoimme harrastelua omaksi iloksemme.

Mantan mielestä maailman parhaat asiat on ihmiset rapsutteluineen, ja lelut. Se istuisi vaikka vuorokauden sylissä kunhan joku vain antaisi – ei väliä silitetäänkö edes, kunhan saa olla lähellä. Jos syliin ei pääse, kulkee neiti lelu suussa häntä vispaten edestakaisin josko joku huomaisi – eikä itseasiassa ole edes väliä huomaako kukaan, Mantalla on kaikesta huolimatta kivaa.

Vastapainoksi tasaisen varmalle luonteelle Mantalta löytyy myös yksi heikkous, joka tosin ei ole aiheuttanut minkäänlaisia toimenpiteitä : ukkosen aikaan se viettää aikansa tiukasti sängyssä tai sohvannurkassa vaikuttamatta kuitenkaan hermostuneelta tai stressaantuneelta – kuitenkaan kovat äänet, esim. uusi vuosi ei saa samaa reaktiota aikaiseksi, vaan rouva on aivan niinkuin muinakin päivinä vuodessa.

Yleisesti ottaen Manta on hyvin sopeutuvainen rouva. Se on aina ollut maailman helpoin ja huomaamattomin matkakumppani, niin vieraiden koirien keskellä, keskustan ihmisvilinässä kuin julkisissa kulkuvälineissäkin. Näyttelyissä se ottaa erittäin rennosti ja pitää kehässä kivaa kirjaimellisesti koko rahan edestä varsinkin vanhemmalla iällä (suurin osa pennuistakin käyttäytyy aikuismaisemmin kuin Mape, joka komentaa, pomppii, vispaa häntää ja repii remmiä). Jos jokainen lemmikiksi otettu koira olisi kuin Manta, ei kenelläkään olisi niin kutsuttuja ongelmakoiria.

Erityismainintana Mantalle täytyy antaa sen uskomattoman hyvät emonvaistot. Se on hoitanut kaikki astutuksensa, pentunsa ja synnytyksensä aivan itse, yrittänyt imettää vielä 10-12 viikkoisia pentuja, ja ollut muutoinkin todella tunnollinen – niin tunnollinen, että se mielellään omisi muidenkin pennut, oli sen omista kulunut miten tahansa kauan.. Kun omiminen kielletään, katsoo muori asiakseen pitää kuitenkin huolen lasten ruokinnasta, ja yrittää vaivihkaa käydä mm. oksentamassa syömänsä ruoan lapsosille, aivan sama kuka niistä oikeasti on vastuussa ?

Saana & Tarja Telkkälä
Jyväskylä, Finland
kennel@telquessir.net

Webdesign 2012 by Mia Kataja | Kultsu.net